Ja sabem que és fàcil iniciar-se a l’afició de l’astronomia, ens hem trobat amb tot un univers per descobrir i és possible que ens sentim una mica perduts. Per això avui us portem una llista d’aplicacions que us ajudaran a situar-vos en el cel nocturn o, simplement, a gaudir de les meravelles del cosmos.

Segur que aquests dies alguns de vosaltres estrenareu una tablet o un smartphone. Doncs una bona idea seria instal·lar-hi aquestes aplicacions per gaudir totalment de l’afició a l’astronomia.

Un cop més el telèfon mòbil o la tablet ens fa de navalla suïssa de la tecnologia, oferint-nos l’oportunitat de utilitzar una gran varietat d’aplicacions enfocades a l’astronomia.

Amb aquests recursos tenim una “grandíssima finestra” oberta cap al coneixement i, en l’astronomia, no anava a ser menys. Amb aquestes apps creiem que podreu orientar-vos millor la propera vegada que tingueu l’oportunitat de contemplar el cel nocturn.

Anem a veure a continuació una selecció de les que considerem més útils i pràctiques.

Skeye: Mapa fàcil i funcional, per no complicar-se.

Skeye
Skeye

Skeye és una aplicació de mapa estel·lar amb una funció de recerca automàtica molt senzilla i fàcil d’usar que, a més, ocupa molt poca memòria al telèfon. Té la possibilitat de visualitzar el cel en un passat o futur, ajustant el calendari de l’aplicació. És interessant per fer una mirada ràpida o buscar estels o constel·lacions.

Mobile Observatory 3 Pro:  la millor navalla suïssa de les app astronòmiques.

Mobile Observatoru 3 Pro
Mobile Observatoru 3 Pro

És l’eina perfecta per a qualsevol persona interessada en les meravelles del cel, des de la mirada puntual del cel fins a l’apassionat astrònom amateur.

Ho té gaire bé tot: planisferi, base de dades de cel profund i planetària, cometes, satèl·lits artificials, catàlegs, mapa estel·lar virtual, mode de visió directa, una visió virtual, fases lunars, enllaçat amb webs científiques i astronòmiques i molt més. De  moment és la millor que he utilitzar últimament.

És de pagament però teniu també una versió gratuïta que té restringides algunes opcions i catàlegs.

Us la recomanem. És súper complerta i dóna ganes d’usar-la a totes hores amb el seu mode de realitat augmentada, on veureu el cel real amb les dades superposades; simplement genial.

Astro Panel: la predicció perfecta per a la vostra observació.

Astropanel
Astropanel

És una molt bona app de predicció per saber quines condicions d’observació tindrem amb mesures de seeing, nuvolositat, transparència, vent i fases de la Lluna. Recordar-vos que amb més lluna, més difícil és veure objectes de cel profund degut a la claror.

Aquesta aplicació ens dóna tota la informació necessària. És recomanable usar també les dades de l’Agencia Estatal de Meteorologia.

Si es prem cada icona ens apareix un submenú explicant què significa, això si, en anglès.

L’aplicació és gratuïta, senzilla i imprescindible per preparar sortides al camp.

Loss of the light: per aprendre fent ciència i prenent consciència d’un greu problema: la contaminació lumínica.

Loss of the light
Loss of the light

Us imagineu poder aprendre sobre astronomia i a la vegada fer un estudi científic? Doncs Loss of the Night és una interessantíssima aplicació per a smartphone que ens permetrà conèixer el cel nocturn observant estels i, a la vegada, estar recollint dades per a estudis científics sobre contaminació lumínica.

Té  també la versió anàloga per a ordinador de sobretaula, que podeu trobar a https://www.globeatnight.org/ca/webapp/

Loss of the Night és un projecte de ciència ciutadana internacional, que té l’objectiu de quantificar la il·luminació del cel nocturn causat per la llum artificial. Controlant la brillantor del temps nocturn del cel, els científics són capaços de determinar els efectes dels canvis en la tecnologia d’il·luminació amb el pas del temps.

Aquesta aplicació ha estat desenvolupada conjuntament amb el projecte Globus at Night OCS. Loss of the Night és un projecte de recerca interdisciplinari en què els científics investiguen els motius de la il·luminació de la nit, els seus efectes ecològics, culturals, socioeconòmics i sobre la salut humana. L’objectiu és ajudar a desenvolupar conceptes d’il·luminació millorats i tecnologies sostenibles.

Aquesta aplicació es pot utilitzar a soles o conjuntament amb Globe at Night. L’app és de descàrrega gratuïta i té un tutorial molt senzill de seguir. Et localitza amb GPS i, a continuació, et demana que registres informació sobre vuit estrelles del teu cel nocturn.

L’aplicació ens guia de manera interactiva cap a les estrelles mitjançant un cercle i una fletxa de destinació. Després d’haver trobat l’estrella et pregunta el bé que es pot veure l’estel que et demana i després passa al següent. Al determinar quin és l’estel visible més feble, els investigadors aprenen quantes estrelles són visibles en aquest lloc i, per extensió, com de brillant o fosc és el cel d’on ens trobem (contaminació lumínica).

Com més estrelles categoritzeu en una sessió, més gran serà la precisió de les vostres dades. Els usuaris poden veure les seves pròpies entrades, però no tenen accés a la base de dades més gran d’informació.

Què us semblen aquestes aplicacions? Coneixeu més aplicacions interessants sobre astronomia? Comenteu-nos-ho!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here