Arbre de Prades. Xaomi Note 7 Pro, il·luminació amb llanterna. Foto: Joan Curto

Tothom que té un telèfon mòbil amb càmera ha fet algun cop una fotografia amb poca llum i s’ha adonat que no és fàcil treure’n una bona imatge. Doncs ara imagineu com és fotografiar un paisatge terrestre o celeste amb un smartphone. Difícil? Impossible? No pas. En anteriors articles parlàvem d’aplicacions astronòmiques i de com començar a observar el cel nocturn. Ara, continuant amb la línia d’iniciació relacionada amb l’astronomia, us explicarem com fotografiar allò que observeu utilitzant tres elements principals: un smartphone, un trípode i apps de captura i edició de fotos.

En aquest article us explicaré alguns trucs, veurem algunes apps de fotografia per a smartphone i també com editar-les per fer millores.

Quin smartphone escollir?

En general tots els telèfons mòbils d’última generació (que ja incorporen 4G/5G) duen unes càmeres de foto i aplicacions natives prou desenvolupades per fotografiar escenes nocturnes. Gairebé tots tenen una funció d’ajustos manuals de presa d’imatge. També s’han desenvolupat òptiques amb relacions focals baixes que faciliten la presa d’imatges amb poca llum. Avui en dia els smartphones incorporen òptiques de f2.2 fins a f1.4 (a menor valor f, major lluminositat aconseguida). Ara bé, pel que fa a la presa de fotos nocturnes de paisatge terrestre i celeste, hi ha coses importants a tenir en compte:

  • Utilitzar el mode manual (M o PRO) de captura, sempre. Si no en disposa és necessari descarregar una app per a tal efecte; després en parlarem.
  • Ajustar la sensibilitat del sensor de la càmera, la ISO, entre 300 i 800. Més ISO donarà com a resultat una imatge poc nítida i amb taques estranyes (se li diu “soroll” a aquest efecte no desitjat).
  • Jugar amb exposicions llargues, normalment amb llum penumbral o totalment de nit sense llums artificials. Necessitarem exposicions d’entre 4 i 30 segons, depenent del resultat que busquem. Cal dir que hi ha telèfons que no superen de forma nativa els 2 segons d’exposició però permeten ajustar la compensació d’exposició o EV. És millor augmentar temps d’exposició que ajustar la EV, ja que aquesta no augmenta el temps d’exposició real, si no que augmenta o disminueix la brillantor de la imatge.
  • El balanç de blancs el posarem en automàtic o AWB sempre. Usar filtres i retocs al moment de prendre una imatge nocturna no acostuma a ser bona idea; millor ho deixem per després.
  • L’enfoc que usarem sempre serà cap a l’infinit, normalment representat pel ideograma d’unes muntanyes o pel propi símbol de l’infinit. Amb un telèfon mòbil no anirem a jugar amb hiperfocals, no es pot. Utilitzar el zoom òptic o digital no és bona idea, ja que ens complicarà la presa i reduirà la qualitat.

Oblida’t del flash! Posa el temporitzador per a que al prémer el botó de dispar de la pantalla tàctil no es posi a capturar directament i evitem que surti la imatge moguda.

Joan Curto

El trípode, un complement necessari

Per obtenir bones fotografies de llarga exposició és necessari mantenir el telèfon quiet i, per a tal efecte, s’utilitza una base o quelcom que el subjecti. El millor sistema són els petits trípodes, que resultem barats, els pots guardar a la butxaca i són prou eficients. Escric això recordant que algun cop he fet fotografia nocturna amb tota classe d’objectes per recolzar el telèfon: llaunes de refresc torçades, pedres, pals, la motxilla, reixes metàl·liques i un llarg etcètera. Creieu-me, un petit trípode us estalviarà posar en risc el vostre aparell. N’hi han de molta qualitat, però per començar amb un de plàstic petit – n’hi han a partir dels 4€ – ja podreu fer bones captures. Si teniu trípode de càmera fotogràfica el podeu usar adquirint un simple adaptador per al telèfon. Us deixem alguns exemples:

Aplicacions de captura i edició per a mòbil

No tots els smartphones tenen una bona app nativa per fer fotos de llarga exposició o bé la que tenen té una interfície millorable. Aquí és on hem fet més estudi de recerca per avaluar diferents aplicacions de captura i edició. N’hi ha moltes, però la majoria són còpies de les aplicacions natives que no milloren les prestacions en quant a perllongar el temps d’exposició (que és el que més ens interessa).

De fet es poden comptar amb els dits de la mà les app que permeten perllongar els temps d’exposició o aconseguir un efecte similar forçant el software del telèfon. És a dir, si la càmera del telèfon no permet fer més de 2 segons d’exposició, la majoria d’ apps tampoc et permetran superar aquest temps. Però compte! Sí que hi ha smartphones amb grans prestacions i ajustos a l’alçada de les màquines fotogràfiques digitals avançades. Cal dir que aquests smartphones acostumen a ser de gammes altes amb preus – diguem-ne – poc assenyats. Sigui com sigui aquí teniu un resum de les apps més adequades per aprofitar el màxim rendiment fotogràfic.

Long Exposure Camera 2

Long Exposure Camera 2 és una aplicació gratuïta que vaig descobrir fa un parell de mesos a Google Play. Té com a finalitat estendre l’exposició realitzada pel software del telèfon per produir els diferents efectes que l’usuari decideixi aplicar. Funciona com una mena de «mode bulb» per al dispositiu mòbil, de manera que és molt útil per a aquells fotògrafs que vulguin fer coses diferents amb tan sols la càmera del seu telèfon. En realitat usa un efecte d’apilament d’imatges, com si sobreposés cada fotograma d’un vídeo sumant tota la senyal rebuda pel sensor.

Long Exposure Camera 2 no representa una pèrdua en cap sentit, ja que a sobre de tot és una aplicació summament lleugera. Pesa al voltant d’un megabyte, sense comptar les fotografies que es van afegint a la memòria. Això sí, la versió gratuïta sols ofereix 800 x 480 de resolució.

Càmera Spectre

Utilitza una AI per apilar imatges. És a dir, fa fotografies seguides i les apila ajuntant la informació (llum) de cadascuna, donant com a resultat una imatge on aparenta capturar molta llum. Càmera Spectre és únicament per a dispositius IOS i de pagament.

Manual Camera

Manual Camera és molt intuïtiva, però no permet augmentar el temps d’exposició del software de la càmera. És de pagament. L’interès d’aquesta app és que ens presenta una aplicació per saber si podem utilitzar paràmetres d’ajust manual o té compatibilitat amb el format RAW en el nostre telèfon mòbil.

Hedge Cam 2

Aplicació de càmera de fotos professional per a telèfons mòbils que posa els controls manuals típics d’una càmera DSLR professional a les teves mans. Amb Hedge Cam 2 pots capturar el millor material original, de manera que puguis processar després al teu ordinador i obtenir resultats espectaculars.

Càmera FV-5 Lite

Tens la possibilitat de fer exposicions llargues amb Càmera FV-5 Lite. Fes increïbles fotos de paisatge nocturnes i esteles de llum amb temps d’exposició fins a 30 segons. Pots assignar totes les funcions a tecles físiques del telèfon. També pots ajustar la compensació de l’exposició, l’ISO, la temperatura de color i molt més mitjançant les tecles de volum. Reconeix el botó de dispar físic dels telèfons que compten amb un. Hi ha una versió gratuïta.

Adobe Lightroom – Editor de fotos

La majoria de telèfons intel·ligents ja duen editors d’imatge, però per a les fotografies que fem de nit, del cel o de paisatge, necessitarem quelcom potent. En aquest sentit aquesta és una app definitiva d’edició de fotos. A més Adobe Lightroom té un petit secret i és que en un submenú té una opció d’apilament d’imatges mentre les va prenent. Quelcom molt semblant a el que fa Long Expositure 2 o Spectre però amb màxima resolució nativa i per a Android. Dintre de la mateixa app d’edició implementa una nova tecnologia de simulació de llargues exposicions. És una prestació en fase de proves, però la podem activar. Sens dubte una bona app d’edició, molt semblant a la que utilitzen els professionals de la fotografia. Això sí, més simple i amb una bona interfície. A més, és gratuïta.

Google fotos

Aquesta app disposa de moltes extensions, com desar àlbums, crear arxius… però també té un apartat d’edició on ens permet ajustar blancs, ombres, negres, altes llums i exposició, tots aquests paràmetres molt útils per a les fotos nocturnes. Google fotos és una app molt senzilla i ràpida, a més de gratuïta.

Consells bàsics per a la fotografia noctura

Per últim volem donar-vos algunes recomanacions i suggerències per fer fotografia nocturna:

  • Per fer fotos del cel nocturn el primer de tot és buscar espais lliures de llum artificial.
  • No acudiu al flash, no us servirà per a res.
  • Si necessiteu il·luminar algun objecte proper, utilitzeu una llanterna.
  • Amb més de 30 segons d’exposició els estels sortiran moguts si no disposeu d’un trípode amb seguiment celeste.

Adjuntem algunes imatges realitzades mentre testàvem smartphones i apps per a fer aquest article:

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here